Så undviker du gallsten

Gallsten är en vanlig sjukdom som många kan drabbas av. Det är en sjukdom som för det mesta är ofarlig. Faktorer som kan bidra till att man får gallsten är ålder, övervikt och om du äter fet mat. Symptom som kan uppstå är värk under höger revben och smärta som kan stråla ut mot ryggen. Ett gallstensanfall kan variera i tid, från ett par minuter till flera timmar. Det är viktigt att söka vård i tid om du upplever kraftiga smärtor från magen, har feber, får gulsot eller om du misstänker ett gallstensanfall.

Vilka drabbas av gallsten?
Gallsten är en sjukdom som kan drabba alla, både kvinnor och män. Man räknar med att ungefär en femtedel män och en tredjedel kvinnor blir drabbade. Risken att drabbas av gallsten är något som ökar med åldern.

Alla kan som sagt drabbas av gallsten, men vissa grupper har en ökad risk att få det. Om du är gravid är det mycket vanligt att du får gallsten på grund av ökade kolesterolnivåer. Du bör rådgöra med din läkare om vad för läkemedel du bör ta under din graviditet.

En annan grupp som oftare än andra drabbas är överviktiga. Det är inte övervikten i sig som gör att du drabbas utan det beror på otillräcklig motion och felaktig mathållning.

Du kan även ha anlag för att få gallsten eller en sjukdom, såsom lever- och tarmsjukdomar, som gör att det blir en ökad risk att drabbas.

Förebygg genom att leva sunt
Sajten Gallsten.se skriver att genom att äta nyttig husmanskost och för övrigt leva ett sunt liv blir du mindre mottaglig för att få gallsten. Vet du däremot med dig att du ofta äter fet mat och rör på dig för lite så bör du överväga att ändra på din livsstil. Du ska heller inte gå upp och ner i vikt för ofta.

Andra förebyggande åtgärder du kan ta till är att undvika vissa livsmedel som man vet kan utlösa gallstensbesvär. Det gäller bland annat rökt och fet mat, äpplen, grön paprika och päron. Dessutom bör du öka på ditt intag av C-vitamin. Motion har också visat sig ha en förebyggande effekt.

Behandling hos din läkare
För att behandla gallsten finns det läkemedel som du kan få utskrivet av din läkare. Läkemedlet dämpar både inflammation och smärta under ett gallstensanfall.

Om du har gallstenar som sitter fast i gallgången kan dessa tas bort med hjälp av ett instrument som man för in via munnen och ner i tolvfingertarmen.